Otto Snoek – Luchtspoor Rotterdam

openingvrijdag 16 december 17:00 uur
expositievan 16 december 2016 t/m 4 maart 2017

ottosnoek1

Otto Snoek is documentair fotograaf met een grote voorliefde voor Rotterdam en haar bewoners. In Galerie Wind toont hij voor het eerst zijn beeldessay ‘Luchtspoor Rotterdam’ dat hij in 1993 van de ontmanteling van het spoorviaduct door de binnenstad en over de Nieuwe Maas maakte. Bij deze expositie verschijnt het gelijknamige fotoboek ontworpen door Willem van Zoetendaal.

De expositie zal worden geopend op vrijdag 16 december om 18.00 uur door schrijver Ernest van der Kwast die een toepasselijk verhaal zal voorlezen uit zijn recent gepubliceerde bundel ´Het wonder dat niet omvalt´.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Inloop is vanaf 17.00 uur.

ottosnoek2

De aanzwellende en wegstervende massieve klank van stalen wielen over stalen rails op stalen bruggen vormde een symfonie, op gezette tijden onderbroken door het hysterisch loeien van de sirene op de Hef. Voor Otto Snoek, een geboren en getogen eilander die aan de voet van de Hef woonde, was dit de vertrouwde muziek van zijn vroegere dagelijkse bestaan.

ottosnoek4

Toen de tijd naderde dat dit vertrouwde geluid definitief zou gaan verstommen, vatte Snoek de noodzaak op een nauwgezet fotografisch document te maken. Hierin legde hij de serene schoonheid van wellicht Rotterdams grootste grootstedelijke bouwwerk vast opdat latere generaties stadgenoten zouden kunnen zien welke monumentale slagader hun stad rijk was. Het doorstond het bombardement, maar niet de vernieuwingsdrang die Rotterdam kenmerkt.

ottosnoek3