Samen heel Apart

Expo: Samen heel Apart

Schilderijen expo “Samen heel Apart”
Joop van ’t Hoenderdaal – Bertus Weeda

De expositie is van 13 maart t/m 21 april 2022.

Joop van ’t Hoenderdaal
Een onderwerp dat Joop van ’t Hoenderdaal al lange tijd wilde schilderen is kaas. Na zijn bezoek aan de expositie “Slow Food” in het Mauritshuis in Den Haag (2017) vond hij dat het tijd werd om er mee te beginnen. De composities van zijn schilderijen zijn geïnspireerd op de werken van Adriaan Coorte (1665-1707) en inhoudelijk zijn de Hollandse en Vlaamse “kaasschilderijen” een inspiratiebron. In 1995 is Joop begonnen met het schilderen van fruitstillevens. Aanvankelijk op de traditionele manier; het zo goed mogelijk naschilderen. Later gaat hij het stilleven benaderen alsof je er vanaf ooghoogte tegenaan kijkt. De afbeelding wordt plat weergegeven als bij een technische tekening, maar ruimtelijk geschilderd. Bovendien klopt de relatie tussen fruit en de pot nooit en worden er kleuren gebruikt die niet in vruchten te zien zijn. Hij noemt zijn afbeeldingen fruitschalen, maar de titel klopt niet echt, want tomaten, aubergines en paprika’s zijn eigenlijk groentes. Of ’t Hoenderdaal er werkelijk in geslaagd is om een moderne versie van het begrip stilleven te creëren, laat hij graag aan de kijker over.


Bertus Weeda
Op 27-jarige leeftijd ging Bertus Weeda naar de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Voor die tijd hield hij zich bezig met vechtsporten. Bekend werd Bertus vooral toen hij een Harley Davidson won in een ontwerpwedstrijd voor affiches georganiseerd door Van Nelle. Tijdens zijn academietijd exposeerde hij in New York. In 2009 was er een overzichtstentoonstelling in het BD-Museum in Rotterdam. Na een wat minder productieve periode, is het nu hoog tijd dat Weeda weer iets van zich laat zien/horen. In zijn werk komen onder meer thema’s als schoonheid, verval, stadsgezichten, industrieterreinen en erotiek aan bod.


Opening op 13 maart
16.00 uur
Inloop vanaf 15.00 uur
U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
De opening zal worden verricht door, onder meer kunstkenner, Jos Gommers

In verband met de enigszins broze gezondheid van enkele bezoekers vragen wij u om met verkoudheidsklachten of koorts niet te komen. Ondanks dat vrijwel alles weer kan, blijven we voorzichtig.
Voor wie dit op prijs stelt, zijn er mondkapjes aanwezig.

Graag tot ziens in galerieWind.