Vanaf 15.07.16: “The daring truth of Rotterdam sailors”

Agustín ‘Randomagus’ Martínez

boysmpng

Na succesvolle exposities in o.a. Barcelona, Parijs Berlijn en Antwerpen, debuteert collagekunstenaar Agustín ‘Randomagus’ Martínez in Rotterdam met zijn expositie The daring truth of Rotterdam Sailors. galerieWindexposeert ruim 60 speciaal hiervoor gemaakte werken, waardoor we nu ook in Nederland kennis kunnen maken met de diepe fascinatie van deze Spaanse kunstenaar voor Rotterdamse matrozen.

De pers heeft zijn werk gerelateerd aan landgenoten als Picasso (die collage als kunstvorm onderdeel maakte van moderne kunst), Gaudí (die van gebroken aardewerk zijn kenmerkende mozaïeken maakte, als een 3d-collageartiest) en Dalí (vanwege surrealistische elementen in zijn werk). De wortels van de cultuur van de noordoostelijke Spaanse kust die hij deelt met deze kunstenaars laten zich zeker zien in Martínez’ werk, maar zijn werk is volledig autonoom.

Het ligt niet voor de hand: een Spaanse collagemaker die zich zo laat inspireren door Rotterdamse zeemannen. Maar de manier van kijken van Agustín ‘Randomagus’ Martínez is om wel meer redenen niet voor de hand liggend. Zo noemt hij de stad Rotterdam en zijn inwoners elegant. “Het is ironisch dat veel van die elementen uit de tijd komen waarin juist Picasso, Gaudí en Dalí hun stempel op de kunstwereld drukten”, zegt Martínez. “Zij doorbraken allemaal clichés en conventies, terwijl onze maatschappij nu zo graag teruggrijpt op de stijl van hun tijd en er een nieuw cliché van maakt.”

De expositie kan onmogelijk op een betere locatie hangen: met uitzicht op de kade waar voortdurend schepen passeren. Randomagus’ matrozen voelen zich hier zonder twijfel thuis. Niettemin antwoordde hij onlangs in een interview, toen werd gesteld dat zijn matrozen weliswaar veel liefde geven maar op een bepaald moment weer vertrekken: ‘Ze hebben nooit beloofd te blijven!’

U bent van harte welkom op vrijdag 15 juli a.s vanaf 17.30 uur, de officiële opening wordt verricht door Kees Vrijdag om 18.00 uur.

De werken zijn te koop van 15 juli tot en met 21 augustus. Na Rotterdam zullen delen van deze expositie te zien zijn in het nieuwe kunstcentrum in Girona, Les Bernardes (als openingstentoonstelling van dit centrum in september), en GaleriBCN in Barcelona.

Voor meer informatie, zie: