Bovenaanzicht, schilderijen van Riek Bakker

Riek Bakker

Riek Bakker, geboren in Amsterdam, kwam in 1986 naar Rotterdam waar zij was gevraagd om directeur van stadsontwikkeling te worden. Met hart en ziel heeft zij gewerkt aan de Kop van Zuid. Het doel was om beide stadsdelen, Noord en Zuid, met elkaar te verbinden. Daarvoor was goede en tot de verbeelding sprekende infrastructuur nodig.

Onder leiding van burgemeester Bram Peper is toen een beweging op gang gekomen die Het Nieuwe Rotterdam is genoemd. Uit deze energieke beweging is de Erasmusbrug – ontworpen door Ben van Berkel – wekelijkheid geworden. Daarna heeft Riek Bakker de opgedane kennis op vele plaatsen mogen toepassen. Momenteel is zij vice-voorzitter van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de KNAW.

Behalve de kunst van stadsontwikkeling, kunst van uitleggen, spreken en het maken van ontwerpen, beheerst Riek Bakker ook de kunst van het schilderen. Hoe is dat laatste ontstaan? Het werken aan haar missie voor Rotterdam leverde Riek zo nu en dan kopzorgen. Zo vond zij in het schilderen een uitlaatklep. Zij werd geïnspireerd door haar voormalige buurman, de kunstschilder Co Westerik (1924-2018). Hij zette haar op het spoor van beeldende zeggingskracht.

Riek Bakker is niet iemand die zich concentreert op een bepaald genre; ze kan zich steeds op een nieuw schilderij storten. Haar schilderijen lijken in eerste instantie moeiteloos op doek te zijn gezet, maar het tegendeel is waar; zij streeft en blijft zoeken naar de sleutel van de best mogelijk beeldende uitdrukking. Daar zit ook de wil van Riek Bakker om steeds weer verder te gaan.

Dit is de tweede keer dat Riek Bakker haar werk laat zien in galerieWind. Eerder, in 2015, exposeerde zij met veel succes in de galerie. Met genoegen kondigen we de komende expositie aan met geheel nieuw werk.